גילוי מרצון קריפטו

הליך גילוי מרצון

מהו הליך גילוי מרצון?

הליך הגילוי מרצון הינו הליך המתנהל מול רשות המיסים ומס הכנסה במטרה להסדיר את דיווחי הנישום וחבות המס שלו במקרים בהם נדרש הנישום לדווח על הכנסות או נכסים החייבים בדיווח לרשות המיסים, והוא טרם עשה כן.

מהות הליך הגילוי מרצון

במסגרת הליך הגילוי מרצון פונה הנישום באופן יזום לרשות המיסים, פניה במסגרתה פורס הנישום בפני הרשות את ההכנסות שנצמחו לו ו/או נכסים החייבם בדיווח, ומסדיר בתוך כך את חבות המס שלו בגין אותן הכנסות.

מה מטרתו של הליך גילוי מרצון?

פניה יזומה לרשות המיסים במסגרת הליך הגילוי מרצון נועדה למנוע מראש את אותן סנקציות פליליות ומנהליות, באמצעות חשיפת המידע בפני רשות המיסים ותשלום המס במישור האזרחי.
במסגרת הליך הגילוי מרצון, מחויב הנישום לגלות לרשות את מלוא הכנסותיו ולהגיש דיווח מסודר על כל הנכסים שלו, החייבים בדיווח. עצם הפניה היזומה מצד האזרח, חשיפת המידע בפני הרשות, ותשלום המס הנובע מאותן הכנסות- מעניקה לאזרח המדווח את היתרון החשוב ביותר:
הסרת העננה הפלילית המרחפת מעל ראשו של האזרח שנמנע מלדווח על הכנסותיו עד אז והסדר של הנכסים החייבים במס.

הליך גילוי מרצון בקריפטו

החזקת מטבעות דיגיטליים לכשעצמה איננה מחייבת דיווח לרשות המיסים, ובלבד שסכום הנכסים המוחזקים על ידי הנישום מחוץ לתאגיד בנקאי (קרי, סך כל המטבעות הדיגיטליים) ביום כלשהו במהלך שנת המס לא עלה על 1.872 מיליון ש"ח.
אבל, חשוב לזכור שיש פעולות שחייבות בדיווח-
מכירה, החלפה, המרה, או העברה במתנה, של המטבע הדיגיטלי מטילה על הנישום חובת דיווח אוטומטית, ללא שום קשר לסכום המכירה או סך הרווח שנוצר בעת המכירה.
לכן, אם ביצעתם מכירה או החלפה של מטבעות דיגיטליים, ולא הגשתם דיווח, או אם יש ברשותכם מטבעות דיגיטליים אשר במהלך השנה עלה סכומם המצטבר על 1.87 מיליון ₪, חשוב שתקדימו ותפנו בהליך של גילוי מרצון.

הקשיים בהליך גילוי מרצון בקריפטו

ביטקוין שנקנה במזומן – בכל הליך גילוי מרצון על נישום להראות לרשות המיסים מה מקור הכסף שהניב לו את אותה הכנסה, ומה סכום ההכנסה בפועל. בחלק מן המקרים, לדוגמה מקרים בהם המטבעות הדיגיטליים נרכשו תמורת מזומן, עשוי להיות קושי להוכיח את מקור הכסף ועלות ההשקעה.

טרנזקציות מרובות – במקרים אחרים, כאשר בוצעו מספר עסקאות – מכירות או החלפות – צפוי קושי לעקוב אחר אותן עסקאות ולחשב את הרווח בפועל מאותן עסקאות.
בכל אותם מקרים, חשוב להיעזר באנשי מקצוע המתמחים בתחום ויכולים להפיק את המידע בצורה הנכונה ולערוך עבורכם את הדיווח לרשות המיסים.
בעיה קשה אחרת מתעוררת במסגרת הליכי הגילוי מרצון בתחום הקריפטו, הנוגעת לעצם תשלום המס. בעניין זה חשוב להבחין בין הדיווח לרשות המיסים, לבין הכנסת הכסף לבנק.

הגילוי מרצון, אף שהוא תנאי הכרחי להכנסת הכסף לבנק, איננו מספיק. על מנת להכניס את הכסף לבנק עליכם לעמוד במגבלות שונות אותן מטילים הבנקים [ר' לעניין זה המדריך להכנסת כסף לבנק]. כפועל יוצא, אנו נתקלים במקרים רבים בהם בתום הליך הגילוי מרצון הסדרנו את חבות המס מול רשות המיסים, אך הלקוחות מתקשים להכניס את הכסף למערכת הבנקאית ולא יכולים למעשה לשלם את חבות המס.

לכן, גם מן הטעם הזה כדאי להתייעץ עם אנשי מקצוע מתאימים הבקיאים הן בתחום המס והן בתחום הקריפטו, טרם לביצוע הליך הגילוי מרצון, וזאת כדי להבטיח שבעל המקצוע מהלווה אתכם ידע ללוות אתכם גם מול רשות המיסים וגם מול המערכת הבנקאית.

למי בעצם נועד הליך הגילוי מרצון?

דיני המס (פקודת מס הכנסה והתקנות השונות שהותקנו מכוחה) מטילים חובת דיווח (הגשת דו"ח) לרשות המיסים בשורה ארוכה של מקרים. לא נוכל לסרוק כאן את כולם, אך נזכיר את העיקריים שביניהם: בעל עסק, בעל מניות בחברה, שכיר שהכנסתו החייבת בשנת המס עלתה על 649,000 ₪, מי שיש לו הכנסות מחו"ל, מי מכר נכס במהלך השנה (למעט נכס לשימוש אישי) בין בארץ ובין בחו"ל, מי שהחזיק נכס אשר במהלך השנה עלה שוויו על סך של 1.872 מיליון ₪.
נישום שנדרש להגיש דו"ח ולא עשה כן, כדאי שיזדרז ויפנה ביוזמתו לרשות המיסים, לפני שרשות המיסים תגיע אליו.
חשוב להדגיש – אי דיווח על הכנסות או נכסים החייבים בדיווח, מהווה עבירה על פקודת מס הכנסה, המובילה הן להטלת סנקציות אזרחיות-מנהליות, והן לסנקציות פליליות:

במישור האזרחי – פקיד השומה המגלה הכנסה בלתי מדווחת יחייב את אותה הכנסה במס, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית.

במישור המנהלי – גילוי הכנסה שלא דווחה גורר קנסות כבדים, החל מקנס אי דיווח, קנס איחור בתשלום, וכלה בקנס גרעון (קנס העשוי להגיע ל- 30% מסכום המס).

במישור הפלילי – אי דווח על הכנסה מהווה עבירה פלילית, שדינה מאסר.

יתרה מכך, במרבית המקרים, אי דיווח על הכנסה, עשוי לגרור עבירה נוספת, מכח החוק לאיסור הלבנת הון, שכן החל מאוקטובר 2016 הוגדרו עברות המס כעבירות מקור לצורך חוק איסור הלבנת הון !!!


לצורך עריכת הפניה יש לרכז את המסמכים המעידים על אותה הכנסה, ולהכין את הדיווח החסר. חשוב חשוב חשוב – לפני הפניה לרשות המיסים חובה להתייעץ עם בעל מקצוע הבקיא התחום, ועדיף בעניין זה לפנות לעורך דין אשר המידע הנמסר לו חוסה תחת חסיון עורך דין – לקוח, שכן המדובר במידע מעיד על ביצוע עבירת מס.

צרו איתנו עכשיו קשר באחת הדרכים הבאות:
1. התקשרו עכשיו למספר 03-6016565 או ישירות לנייד 052-5253237
2. שלחו לנו מייל  guy@sm-lawyers.co.il עם השם והטלפון שלכם וניצור אתכם קשר בהקדם.
3. מלאו את הפרטים כאן בתיבה וניצור איתכם קשר בהקדם.

עו"ד גיא סרוסי מלווה משקיעים חדשים וותיקים בעולם הקריפטו

מחכים לייעץ לכם, עו״ד גיא סרוסי וצוות המשרד

רוצים לקבל מאיתנו את החדשות והעדכונים הכי חמים בעולם המשפט?

מתחייבים לתוכן משפטי איכותי

מאמרים נוספים