ניהול עיזבון

ניהול עיזבון

עיזבון הוא השם המשפטי של המונח "ירושה" ונוגע לכלל הכספים, הנכסים והפוליסות של הנפטר. לאחר מותו של אדם, העיזבון יחולק בהתאם לצוואתו אם ניסח אותה בחייו או בהתאם להוראות חוק הירושה. בהתאם לכך, בין הפטירה לחלוקת העיזבון בין היורשים ממונה נאמן שתפקידו לסלק את חובות העיזבון ולנהל את הכספים עד לחלוקתם בין היורשים.

מהו ניהול עיזבון

לאחר שאדם נפטר כל הכספים והנכסים שצבר במהלך חייו מרוכזים לכדי עיזבון. היורשים יוכלו להנות מהעיזבון אשר יחולק לאחר מתן צו הירושה. בהתאם לכך, מנהל עיזבון יכול להיות אדם, תאגיד או במקרים מסוימים ממונה מטעם האפוטרופוס הכללי. אף על פי כן, נקבעו בחוק הירושה שלושה סוגים של נכסים שלא יכללו בעיזבון והם:  חברות בקרן פנסיה, חברות בקופת גמל וכספים שחב הנפטר על פי חוזה ביטוח.

העיזבון בעצם מהווה קופה שבה כלל הנכסים, הכספים והפוליסות שלבסוף יחולקו בין היורשים. במידה ולאותו אדם היו חובות בחייו אלו ישולמו מן העיזבון. מאחר ובמקרים רבים מדובר בכסף רב שמתחלק בין אנשים רבים וקבלתו כרוכה בהליכים רבים, נדרש למנות נאמן שתפקידו יהיה לנהל את העיזבון עד לחלוקת הכספים והנכסים.

מתי נצטרך מנהל עיזבון?

מינוי מנהל עיזבון נדרש כאשר קיימים חובות לעיזבון או במקרים שבהם ישנם הליכי התנגדות שונים שמעכבים את הליכי הירושה וחלוקת הרכוש. האדם שימונה לניהול העיזבון יכול להיות מנהל עיזבון זמני שאחראי על קיום הצוואה, שמירת העיזבון וכינוסו או מנהל עיזבון קבוע שתפקידו מימוש העיזבון וחלוקתו בין היורשים. זהותו של מנהל העיזבון, יכולה להיקבע הן על ידי המוריש בחייו והן על ידי היורשים. במקרים בהם זהותו לא נקבעה, תיקבע על ידי בית המשפט.

תפקידו העיקרי של מנהל העיזבון הוא הוצאת צו הירושה לפועל, לאתר את היורשים, להוציא לפועל את הוראות הצוואה כינוס נכסי העיזבון, איתור זכויות וחובות של העיזבון, פירעון חובות וכן, ייצוג של העיזבון בהליכים משפטיים.

בהתאם לכך, כאשר ניהול העיזבון כולל נכסי מקרקעין או יורשים שהם אזרחים זרים, ישנה חשיבות רבה של תכנון מס וניווט נכון בין אמנות וחוקי המס השונים שחלים על הירושה. כמו כן, אחראי מנהל העיזבון על תכנוני הורשה בין אם במסגרת הסדרים בין היורשים או במסגרת הליכים בהם מי מהיורשים מסתלקים מהירושה ומוותרים על חלקם.

חלוקת העיזבון

מנהל העיזבון נכנס בנעליו של הנפטר ומנהל את נכסיו לאחר מותו וביכולתו לפעול למען מימוש זכויותיו הכספיות וכן פירעון החובות שהיו לו לפני מותו. בתוך כך, תפקידיו של מנהל העיזבון וסמכותו מוגדרים במסגרת חוק הירושה כאשר הקו המנחה הוא קיום רצון הנפטר כפי שמשתקף בצוואה. היה ומנהל העיזבון לא פועל לפי החוק, ומנע משיקולים זרים, יכולים היורשים לדרוש להחליפו במנהל עזבון אחר.

בשלב הראשון לאחר המינוי יסולקו חובות העיזבון בין אם מדובר בחובות חוזיים, תשלומים שונים וכל חוב אחר. לאחר שיסולוקו החובות, תישאר היתרה אשר תחולק בין היורשים. מנהל העיזבון יגבש תכנית לחלוקת הכספים שתועבר להסכמתם של היורשים, במידה ולא תהיה הסכמה, בסמכותו של בית המשפט לכפות על היורשים את הסכם החלוקה. במידה וחלוקה זו נקבעה במסגרת הצוואה, ינהג בית המשפט על פיה. 

במסגרת מינוי מנהל העיזבון, ביכולתם של היורשים למנות עורך דין ירושה, מומחה שבקיא בחוק ובפסיקה, שישמש כמנהל עיזבון  ויערוך הסכם בין היורשים. ניסוח וחתימה על הסכמות אלו יכולות לחסוך ניהול הליך משפטי, הוצאות רבות וכמובן סכסוכים מיותרים. במקרים בהם סכסוך בין היורשים מקשה על ניהול העיזבון וחלוקתו, קל וחומר כאשר ישנם קטינים בין היורשים, עולה החשיבות שבמינוי עורך דין בעל הידע והרגישות המתאימים להליכים אלו.

משרדנו מתמחה בניהול עיזבון

לא כל אדם או עורך דין יכול לשמש כנאמן בניהול עיזבון משום שמדובר בתפקיד רגיש שכרוך בניהול של רכוש שצבר אדם אחד במהלך חייו. האתגרים המשפטיים, הבירוקרטיים וסכסוכי ירושה עשויים להביא לקשיים שיתבטאו בהליכים משפטיים ממושכים שכוללים הוצאות רבות ורק יעמיקו את הקרע המשפחתי.

 מהסיבות הללו מינוי נאמן בעל ידע מקצועי ומעשי בעולם העיזבונות הוא דרך המלך לשמור ולחלק את העיזבון באופן הטוב ביותר. משרדנו מתמחה בניהול עזבונות, פנו אלינו ונשמח לספק לכם שירות משפטי אישי, אמין ואיכותי.

אם יש לכם שאלה הנוגעת לסכסוך ירושה, פנו אלינו ועו"ד אהוד גרי, מנהל העזבונות במשרדנו יעמוד לרשותכם.

עורך דין גרי

צרו איתנו עכשיו קשר באחת הדרכים הבאות:
1. התקשרו עכשיו למספר 03-6016565 או ישירות לנייד 052-5253237
2. שלחו לנו מייל  guy@sm-lawyers.co.il עם השם והטלפון שלכם וניצור אתכם קשר בהקדם.
3. מלאו את הפרטים כאן בתיבה וניצור איתכם קשר בהקדם.

משרדנו מתמחה בייעוץ משפטי בנושא דיני ירושות

מחכים לייעץ לכם, עו״ד גיא סרוסי וצוות המשרד

רוצים לקבל מאיתנו את החדשות והעדכונים הכי חמים בעולם המשפט?

מתחייבים לתוכן משפטי איכותי

מאמרים נוספים