סכסוך ירושה

סכסוך ירושה

סכסוך ירושה בנוגע לדירה

כשאדם נפטר הוא עשוי להותיר אחריו רכוש רב, כגון נכסי נדל"ן, ניירות ערך, כספים, זכויות שונות השוות כסף, ומיטלטלין (החל מרכב ותכשיטים וכלה בכלי בית).

אם מותו של אדם קרוב כאב או אם הוא דבר כואב מאין כמותו, הדבר הופך לכואב שבעתיים כאשר מתלווה לכך סכסוך ירושה בין היורשים על ירושת ההורה.

סכסוך יורשים עשוי לגרום למתח בין בני המשפחה, להציף משקעי עבר ולפגוע במרקם היחסים הבין משפחתיים העדין גם כך.

אחד מהסכסוכים הנפוצים ביותר, הוא סכסוך בין בני משפחה על דירה שהתקבלה בירושה. טרם נגיע למצב זה, נסקור בקצרה את המונח עיזבון וכיצד בכלל מתחלקת הירושה.

ההבדל בין עיזבון לירושה

אין הגדרה בחוק למונח עיזבון, אך הפסיקה הגדירה אותו ככלל נכסי המנוח שעוברים בירושה אל יורשיו. כלומר, עיזבון הוא כל נכסי המנוח, ואילו המונח ירושה מתייחס אל הליך העברת נכסי העיזבון אל היורשים.

נכסי העיזבון כוללים רכוש, נכסים מסוגים שונים דוגמת נכסי מקרקעין, קניין רוחני, מטלטלין ואף זכויות וחובות אותן צבר המנוח בחייו.

יחד עם זאת, חוק הירושה מחריג שלושה סוגי נכסים מהעיזבון:

  1. תשלומים המתקבלים מקרן הפנסיה.
  2. תשלומים מקופת התמלוגים.
  3. תשלומי המתקבלים מביטוח לאחר מות המבוטח.

נכסים אלו מתחלקים בהתאם להגדרת המנוח המבוטח, זולת אם הגדיר אחרת בצוואה ושלח לגוף הרלוונטי הודעה על כך.

חשוב לדעת שאם למנוח/ה היו חובות, אלה ינוכו מהעזבון. כך לדוגמה אם למנוח היו חובות בהוצאה לפועל, רשאים הנושים שלו לפעול לנכותם מהעזבון.

כיצד מחלקים את עיזבון המנוח?

החוק לא מחייב עריכת צוואה לשם הגדרת הדרך בה יחולק העיזבון, ולכן ישנם שני מצבים לחלוקת העיזבון, מצב בו ישנה צוואה ומצב בו אין צוואה.

ירושה לפי צוואה – העקרון המנחה כאשר ישנה צוואה הוא עקרון חופש הציווי, אשר משמעותו כי יש לכבד את רצון המנוח ואת האופן שהגדיר בצוואה לחלוקת הרכוש.

לכן, כאשר ישנה צוואה אותה הותיר המנוח, רכושו יחולק לפי האמור בצוואה. בכדי שהגופים השונים יכבדו את תוכן הצוואה יש להגיש בקשה לצו קיום צוואה, אותו נותן הרשם לענייני ירושה.

ירושה לפי דין – במקרה בו אין צוואה (שזהו מקרה שכיח ביותר) על היורשים על פי הדין לפעול להגשת בקשה לצו ירושה שתוגש לרשם לענייני ירושה, והוא אשר יקבע את זהות היורשים.

החוק קובע כי היורשים נקבעים לפי ענפים, במאמר זה נדון בענף הראשון שהינו ענף הצאצאים.

ירושת ענף הצאצאים ללא צוואה

כאשר נפטר אדם ללא צוואה החוק קובע כי צאצאיו, קרי, ילדיו הם היורשים הטבעיים. במקרה שכזה, יחולק העיזבון במלואו בין ילדי המנוח שווה בשווה. כלומר, כל צאצא יקבל חלק זהה לאחיו.

אולם, במידה ובן הזוג נותר בחיים הוא יירש חצי מהעיזבון, כאשר החצי השני יתחלק בין ילדיו שווה בשווה.

סכסוכי יורשים

סכסוכי יורשים באשר לירושה ואופן חלוקת העיזבון עלולים להתרחש גם כאשר ישנה צוואה אותה הותיר המנוח לאחר מותו, אך גם כאשר החלוקה מתבצעת על פי דין. אחד מהסכסוכים הנפוצים ביותר נוגע סכסוך יורשים על דירת ירושה.

סכסוך יורשים בנוגע לחלוקת דירה על פי צוואה

במקרה בו ישנה צוואה, העיזבון יתחלק לפי הקבוע בצוואה. אולם, המנוח עשוי להחליט לחלק את הרכוש בצורה שאינה שווה בין ילדיו ולפי עקרון חופש הציווי יש למלא את רצונו.

כשמדובר במנוח שהותיר אחריו נכס נדל"ן בדמות דירת מגורים, הוא עשוי להחליט כי אחד מילדיו יקבל חלק גדול יותר מאחיו. הוא אף עשוי להחליט להוריש את כל הדירה לאחד מילדיו או לנשל את אחד מהילדים.

צוואה שכזו עשויה לגרום למרירות רבה, כעס ותסכול רב בין האחים ולהפר את שלוות המשפחה. לכאורה, על פי עקרון חופש הציווי יש לכבד כל צוואה על אף שהיא קובעת חלוקת נכסי נדל"ן בצורה לא שוויונית. אולם, ניתן להתנגד לצוואה ולשנות את פני הדברים.

התנגדות לצוואה בדבר חלוקת דירה באופן לא שוויוני

חוק הירושה קובע כי אדם שסבור שהוא קופח מהירושה בשל השפעה בלתי הוגנת על המוריש, רשאי להתנגד לקיום הצוואה. השפעה בלתי הוגנת היא השפעה שגרמה למוריש לכתוב בצוואה את רצון המשפיע, במקום את רצון המוריש.

כך למשל, כאשר אח השפיע על אביו בסוף ימיו, וגרם לו לשנות את הצוואה, הדבר מעורר חשד להשפעה בלתי הוגנת.

במידה ואחד מן האחים סבור שחלוקת הדירה לפי הצוואה נובעת מהשפעה שכזו, הוא יוכל להגיש התנגדות לצוואה. את ההתנגדות יש להגיש לרשם הירושה אשר יקבע את מיקום בית המשפט לענייני משפחה שידון בבקשת ההתנגדות.

סכסוך יורשים בנוגע לניהול הדירה

אולם גם במקרה בו הדירה תחולק באופן שווה, בין אם כך נקבע בצוואה ובין אם על סמך חלוקה על פי דין (כשאין צוואה), עשויים להיות סכסוכים בין האחים בנוגע לניהול הדירה וגורלה.

כך למשל אח אחד יהיה מעוניין בהחזקת הדירה לצורת הפקת תקבול קבוע מדמי שכירות, בעוד שאח אחר ירצה למכור את הדירה.

ייתכן מצב גם בו אח אחר יהיה מעוניין בהשכרת הדירה, אך יהיה מעוניין בשיפוץ בכדי להגדיל את דמי השכירות שיתקבלו מהדירה.

מה ניתן לעשות כדי למנוע את המשך סכסוך היורשים על הדירה?

הידברות – אולי אחת הדרכים המומלצות ביותר. פנייה לפתירת המחלוקות תוך יצירת שיח מכבד, שבו כל אח יוכל לומר את אשר על ליבו עשויה לפתור את הבעיה תוך הגעה להסכמה משותפת.

הליך משפטי- במסגרת ההליך המשפטי, יתבררו זכויות האחים ביחס לצוואה או ביחס למקרקעין עצמם ולהתנהלותם לאורך השנים. בית המשפט יביא בחשבון את מכלול הנסיבות.

גישור על ידי גורם חיצוני – ניתן לפנות למגשר או לעורך דין אשר יהווה גורם ניטראלי ויסייע להגיע לפתרון המוצלח, שישכין שלום בין האחים.

הסכם יורשים – ניתן לפנות לעורך דין אשר יערוך הסכם בין האחים על אופן חלוקת הרכוש בין האחים, כך שהדירה תיוותר בידי אלה המסכימים על דרך ניהול הדירה, בעוד ששאר האחים יקבלו נכסים אחרים בשווי תואם.

קניית הדירה על ידי אחד האחים – אחד מהאחים יכול לרכוש את חלקם של אחיו ולמנוע את המשך הסכסוך. מדובר בפתרון טוב למקרה בו אחד האחים מעוניין בהחזקת הדירה לשם קבלת דמי שכירות בעוד שאח אחר מעוניין במכירתה. במקרה זה מומלץ לפנות לשמאי ניטראלי לשם הערכת שווי הדירה. כמו כן מומלץ לפנות לעורך דין שיתכנן את מכירת הדירה בשל המיסים שעלולים לחול על עסקה שכזו.

נמצאים בסכסוך ירושה? מרגישים שאתם מקופחים ביחס לחלוקת העזבון? צרו קשר עם משרדנו ונשמח לעמוד לרשותכם.

צרו איתנו עכשיו קשר באחת הדרכים הבאות:
1. התקשרו עכשיו למספר 03-6016565 או ישירות לנייד 052-5253237
2. שלחו לנו מייל  guy@sm-lawyers.co.il עם השם והטלפון שלכם וניצור אתכם קשר בהקדם.
3. מלאו את הפרטים כאן בתיבה וניצור איתכם קשר בהקדם.

משרדנו מתמחה בייעוץ משפטי בנושא ירושה

מחכים לייעץ לכם, עו״ד גיא סרוסי וצוות המשרד

רוצים לקבל מאיתנו את החדשות והעדכונים הכי חמים בעולם המשפט?

מתחייבים לתוכן משפטי איכותי

מאמרים נוספים